søndag 1. august 2010

Fjellvandring på Madeira

For om lag ti til fem millioner år siden skapte flere gigantiske undervannsvulkaner øya som er kjent for sin fantastiske blomstring og usedvanlig vakre fjellformasjoner.
Det var her de greske gudene ble stedt til hvile når deres dristige og vågale liv var over, og med rundt 18 grader i januar og 26 grader i august, samt det mest stabile vær-systemet i Atlanterhavet, er det ikke rart at klimaet på Madeira blir omtalt som Den evige vår.

Madeira er kanskje ikke det første stedet man tenker på når nordmenn ønsker seg en ferie på fjellet. Men ønsker du fjellturen kombinert med deilig sjøluft, nydelig mat og kanskje golf eller noen late dager i solen, så er blomsterøya i Atlanterhavet verdt et besøk.


Madeira betyr skog på portugisisk og det er nettopp jungelen av enorme planter og trær som er det mest iøynefallende. Den er som hentet ut av middelalderens fabelverden.
På vår vei til utallige vannfall og kilder, passerer vi tett kratt som klamrer seg til klippene, enorme bregner som legger seg som et tak over stien og gamle forvridde trær så fulle av trollskjegg at man nesten forventer å se et filmteam fra Ringenes Herre rundt neste hjørne.
Hele tiden hører man lyden av vann som pipler og fugler som synger og kjenner den nydelige duften av fuktig jord og gress.
Stiene slynger seg rundt de bratte fjellsidene og gir utsikt langs de utallige dalene og ravinene helt ned til sjøen.
Noen steder er det satt opp gelender for å holde deg trygt på plass, andre veier følger man levada vanningsanlegget som frakter nedbøren sørover, men som oftest vandrer vi langs en nydelig liten skogsti i mange kilometer til vi plutselig støter på en kullsvart tunnel man må snike seg krokbøyd gjennom før vi fortsetter turen gjennom eventyrverdenen.
Til tross for at øya kun er på litt under 800 Km², som er litt mindre Sørøya i Finnmark, er variasjonene enorme. Man kan velge turene som passer både fjellvante eller nybegynnere, med dagsturer fra noen få kilometer til flere mil.

Madeiras høyeste topp, Pico Ruivo, ligger på 1861 meter og det å være over skyene og allikevel ha beina godt plantet på bakken er for de fleste av oss en unik opplevelse. Toppen er del av en fjellkjede som deler øya i en nordlig og sørlig del, og de berglendte høydene gir enda et nytt uttykk til landskapet. Både fargene og plantene er forskjellig fra resten av øya og den sparsomme vegetasjonen består stort sett av busker og kratt med flere spesielle arter som blir høstet inn til medisinsk bruk.
Denne delingen av øya gjør at klimaet er forskjellig i nord og sør, med Passatvinden som bringer tåke og nedbør i nord og skjermer landskapet på sørsiden hovedstaden Funchal ligger.

Rundt 800 arter av bregner og planter finnes på øya og godt over 100 av disse finnes kun i denne øygruppa som Madeira er en del av. I senere tid er om lag 540 arter importert til øya og da har vi ikke regnet med alle hageplantene som blomstrer året rundt. En eksplosjon av farger og dufter slår imot deg i selv den minste hage, og langs veiene finner man Bougainvillea, Hortensia, Fuksia og papegøyeblomster.

Kjøreturen ned fra fjellet går fra de bratte dalsidene til boligområder med vakre hager, og ender tilslutt ved kystlinjen som i hovedsak består av bratte klipper som troner opp fra havet.
På veien stopper vi ved en liten bar og hvor lokalbefolkingen er samlet rundt en knøttliten tv. I Portugal er man minst like opptatt av fotball som i Norge og når øyas helt Cristiano Ronaldo scorer sitt første mål for hjemlandet på to år og det attpåtil er i en VM kamp, står jubelen i taket og den gamle kona bak disken serverer Poncha, en kruttsterk lokal brandy smaksatt med sitron og honning, til alle.

Madeira har vært befolket fra tidlig på 1400-tallet og hit kom handelsmenn som Christoffer Columbus for å kjøpe luksusvarer som blant annet sukker. Senere har vinproduksjon tatt over mesteparten av sukkerproduksjonen og fra 1700-tallet har man produsert den søte og karakteristiske Madeiravinen.
Historien forteller at da Napoleon besøkte øya ble han gitt en kasse Madeiravin av 1792 årgang, men siden legen hadde forbydd han å drikke alkohol ble den aldri åpnet. Da Winston Churchill kom hit i 1950 for å feriere og å skrive sine memoarer ble han gitt en flaske fra den samme kassen, som nå ble kalt ”Slaget ved Waterloo” og insisterte på å servere den til sine gjester med ordene ”Tenk at når denne vinen ble laget så levde fremdeles Marie Antoinette!”

Etter flere timers tur i fjellet bygger vi opp en kraftig appetitt og kjører ned til den lille kystbyen Jardim do Mar. Her spiser vi sjømat i solnedgangen og ser surferne avslutte dagen når den lette brisen faller til ro. Bordet fylles av små grillpanner med deilig sjømat. Sverdfisk med rødbeter og stuede søtpoteter. Skjell i flere varianter med presset sitron og kongereker med hvitløk. Alt akkompagnert av hjemmelaget brød, havsalt og olivenolje og selvfølgelig god drikke.
Mens jeg hviler beina en stund, tenker jeg at de greske gudene må ha vært veldig fornøyd med å bli stedt til hvile i disse omgivelsene.

Fakta:
Fly direkte med Solia til Funchal
Flytid: ca 5 timer
Temperatur: 18-28 hele året
Valuta: Euro
Språk: Portugisisk
Shopping: tradisjonell håndverk, klær og skinn, orkideer


Av: Hilde Palladino
Foto: Hilde Palladino

2 kommentarer:

  1. Jeg elsker toppturer. Og dette hørtes ut som en tur jeg må sette opp på lista mi:-) Super godt skrevet

    SvarSlett
  2. Supert innlegg, da har vi en ny plan for den neste turen vår til Madeira!

    SvarSlett