mandag 2. august 2010

Fargeeksplosjon under vann

Fra hovedstaden Denpasar eller turistmaskinen Kuta kjører man mot vestsiden av Bali og følger hovedveien nordover. Der man runder den nordvestlige delen av Bali er det få innbyggere. I tillegg er dette området en del av Bali Barat National Park, og derfor et av de få nesten uberørte stedene på øya. Området er beskyttet mot vind og sterke strømmer, og en ca. 30 minutters båttur tar oss til Menjangan Island som har nydelig dykking for såvel nybegynnere som de som har logget noen dykk fra før.

Koraller og huler
Korallveggen som omgir øya er vertikal ned til 30-60 meter før den flater ut. På 15-20 meter finnes flere huler og vi kom opp rett ved siden av en grotte hvor en koloni av flaggermus holdt til. Her finnes meget stor variasjon av både harde og myke koraller, og gorgoniaviftene var enorme og spesielt farverike.

Fargeeksplosjon under vann
Sikten er meget bra. Fra 25 og helt opp til 50 meter på gode dager. På vestsiden av Menjangan finner vi et 25 meter langt vrak som ligger på om lag 30-45 meter. Dette området er også tilholdssted for hai og rokker. Det er imidlertid på grunnere vann at vi finner mer farverikt liv, og siden noen av guidene mater fiskene jevnlig er mange nysgjerrige og svært lekne.

Vel på land anbefales en tur videre østover - til Tulamben. Dette stedet kan by på noen av de mest interessante dykkeopplevelsene i hele Indonesia. Ett er vraket av lasteskipet Liberty fra 2. verdenskrig. Det ble torpedert av japanske styrker mens det var på vei fra Australia til Filippinene. Her kan du dykke rett fra stranden. Vraket ligger bare 30 meter fra land. Den øverste delen av skipet ligger på kun tre meter. Det er perfekt for snorkling. Den nederste delen ligger på omlag 29 meter, og vrakdelene er spredt på en strekning på nesten hundre meter.


Flere hundre arter
Så snart man har fått tømt BCD’n sin (system for å justere oppdrift i dykkerdrakten) og tatt seg ned til bunnen, skjønner man hvorfor dette stedet er et av de mest populære. Her finnes det en stor åker av spotted garden eels. Du ser opp og blir møtt av en hærskare av sweetlips, pappegøyefisk og en liten arme av seargant majors, som man ikke ser så mange andre steder på Bali. Fargerike sjødyr og fisk som er vant til dykkere og kommer så nærme at du kan nesten ta på dem. Murener, kirurgfisk, grouper, trompetfisk, blue neon damsels og lunar fusiliers er bare noen av de omlag 400 artene som holder til på dette lille området.

Rensestasjon
Vi så ingen hai eller rokker her, og de største fiskene vi så var noen ganske store tunfisk samt et par napoleonfisk. De mange rensestasjonene, hvor større fisk står på rad for å bli renset av små cleaner wrasse var også litt av et syn. Liberty er også hjem til utallige sorter fargerike svamper, gorgoniavifter og myke koraller. Dette er et absolutt overveldende sted som er veldig populært og derfor helst bør besøkes tidlig om morgenen eller sent på ettermiddagen.

Litt lenger øst ut fra denne stranden finner du The Tulamben Wall, en imponerende korallvegg som går ned til om lag 60 meter. På ca.18 meter har veggen et overheng med nydelige svamper og koraller. Som på vraket er det også her en utrolig variasjon av fisk, og i tillegg en masse fargesprakende nakensnegl. Dette stedet er kjent for sjeldne arter. Med jevne mellomrom blir nye arter oppdaget her.

Sikten på Tulamben var ikke den beste i forhold til andre steder på Bali, men om lag 12-15 meter er vel akseptabelt for oss nordboere. På vårt besøk ble forresten dykkerutstyret båret ned til stranda av et par indonesiske damer som utførte det imponerende kunststykket å balansene to store flasker med tilkoblet BCD på hodet, samt et blybelte over hver skulder.

Pass opp for strømmene
Det siste stedet vi dykket på var Nusa Penida som er en litt større øy på sør-østsiden av Bali. Stedet byr på fantastiske dykk men er som regel ikke for nybegynnere da strømmene kan være veldige sterke og komme opp i over fire knop.

Dykketurer kan bookes både i Nusa Dua, Sanur eller Padang Bai i tillegg til Kuta. Vi dro fra Padang Bai og båtturen over tok om lag én time. Det finnes en rekke bra steder og typisk topografi i dette området er en terasse på rundt 8-12 meter og deretter en bratt korallvegg ned til 25-30 meter. Det finnes mange små huler og grotter som ofte er tilholdssted for skorpionfisker. På om lag 35-40 meter fant vi en mengde spiral-koraller (antipatharian wire coralls) som snodde seg 6-8 meter utover. Vi så også utallige klovnefisk med farver som spant seg fra lys-rosa, til orange og dyp tomatrød med anemone i samme farve.
Sammen med naboøya Nusa Lemboga er dette området kjent for å huse flere større fisk som hai og djevelrokker samt endel skilpadder. Nusa Lemboga er også populært på grunn av Blue Corner hvor man i august-september har gode sjanser for å stifte beskjentskap med den vakre månefisken eller Mola-Mola som den blir også blir kalt.

Fantastisk variasjon
Felles for alle dykkene vi foretok på Bali var en utrolig variasjon av både koraller og fisk. Vi så mange av de mer vanlige fiskene som vimpelfisk og pappegøyefisker og noen steinfisk, men også et par mer sjeldne arter som blandt annet en snodig liten frogfisk (clown angler). Vi så også de største gorgoniaviftene noen av oss hadde sett, i farver fra lys gul til den dypeste fiolett, samt de vakreste sjøliljer i all verdens nyanser og mengder av sjøstjerner.

På grunn Balis popularitet som turistmål, finnes det et flere bra dykkeoperatører rundt hele øya. Det kan imidlertid være lurt å forhøre seg om nøyaktig hva som inngår i pakken, samt å ta seg tid til å sjekke flere steder og priser. De varierer veldig, og synker drastisk idet man er på vei ut døra.
Av Hilde Palladino

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar