tirsdag 31. august 2010

Europas største gateparty!

Elsker du latinske rytmer, kreasjoner så fantasifulle og fargesprakende at du ikke kunne drømt om det, samt skyhøy partyfaktor? Sett da av datoen 29-30 August neste år. Du har nemlig akkurat gått glipp av Europas største karneval!

Notting Hill karnevalet gikk av stabelen i helgen og omlag 1 million mennesker fant veien opp til et av Londons mest poshe strøk.

Karnevalet ble opprinnelig startet av det Vest-Indiske lokalsamfunnet i byen. Som et svar på diskrimineringen de ble utsatt for bestemte de seg i 1964 for å lage en folkefest for å feire sine tradisjoner og den festen har nå utviklet seg til å bli et ekte karibisk eventyr!

Paraden begynner på Great Western Road, via Chepstow Road og oppover Ladbroke Road. Hovedparaden var på mandag og mer enn 100 vanvittig dekorerte flåter som pumper ut calypso, soca og samba til folkemengden som svarer med et nesten like vanvittig orkester av fløyter, , marakas, pandeiro og selvfølgelig tradisjonelle ståltrommer.

Både profesjonelle dansere og entusiastiske amatører møttes i helgen til et forrykende show og gikk du glipp av det har du enda tid til å bestille billett til Miami karnevalet som er en av de største gatefestene i USA. Det går av stabelen 10 Oktober.


Notting Hill Karneval 29-30. August
Miami Karneval 10. Oktober

Rio Karneval 5-8. Mars (2011)





Blogglisten

søndag 29. august 2010

Malta - 300 soldager i året

Når vi nå har begynt å merke høsten her hjemme, har Malta fortsatt mellom 25-30 grader og en temperatur i vannet som også ligger på behagelige 25 grader.
Malta, som ligger rett sør for Sicilia, tilhører en øygruppe på tre bebodde og tre mindre, ubebodde øyer. Gozo og Malta er de to største øyene og er i Skandinavia kjent som nydelige dykkedestinasjoner.

Malta har en rik kultur og hovedstaden Valetta, som ligger på nordøst delen av øya er oppført på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Byen er kjent for sine spesielle bygårder med karnappvinduer og balkonger malt i knallfarger og er beskrevet som et utendørs museum.
Men selv om en spasertur gjennom Valetta tar deg tilbake til barokkens tidsalder, er det ikke langt mellom kafeer, restauranter og små vinbarer. Byen yrer av liv gjennom hele dagen, den nydelige katedralen er mye besøkt og den vakre botaniske hagen, Hastings Garden er den perfekte setting for et bryllup.

Ikke langt fra hovedstaden finner vi den lille byen St.Julians. Byen var opprinnelig en liten fiskerlandsby men har blitt modernisert og har nå et ganske vilt natteliv. Horder av ungdommer på språkreise kommer hvert år hit, mye på grunn av at man får kjøpt alkohol fra 16 år i tillegg til bra shopping, casino og en av øya få sandstender.

Malta har vært bebodd siden 5200 f.kr. og har stadig vært angrepet av herskere som har sett den strategiske plasseringen midt i middelhavet som et perfekt sted for videre ekspansjon.
I perioden 1940-43 lå Malta svært utsatt til, Mussolini gjorde krav på øygruppen og Malta ble utsatt for en nådeløs bombing. Valletta ble faktisk Europas mest bombede by. I 1963 fikk Malta imidlertid sin selvstendighet, ble uavhengig fra britene i 1964, etter å ha vært deres viktigste marinebase og ble i 2004 medlem av EU.

Malta har en spektakulær kystlinje med god sikt og et rikt marineliv. Øya ligger beskyttet for sterke strømmer og har alt en dykker kan ønske seg. Grotter, vrak, sandbunner eller klipper. Dykker du ikke, kan du i stedet dra på nydelige båtturer og for eksempel oppleve den kjente Blue Grotto, en nesten 43 meter høy grotte gravd ut i klippeveggen. Den beste tiden på dagen å ta denne turen er tidlig på morgenen, når vannet er klart og den største mengden av turister enda ikke har stått opp. Ikke bare unngår du de verste folkemengdene men blir i tillegg belønnet med det utrolige fargespillet som oppstår når solstrålene reflekteres i vannet og lager et lysshow i sølv og turkis oppover grotteveggen!

Malta har et himmelsk klima og rundt 300 soldager i året!

Reis med: Ving
Offisielle språk: maltesisk og engelsk.
Valuta: Euro
Lokal tid: Norsk tid-1

http://www.ving.no/malta


Blogglisten

tirsdag 24. august 2010

Seiltur i Skjebergkilen

Høsten nærmer seg, men om været holder seg så fint som sist helg, er det fortsatt muligheter for noen nydelige turer på sjøen.
Skjeberg har i underkant av 10 marinaer men alikevel var kilen denne helgen nesten tom for båter. For oss som liker litt vind så var det imidlertid perfekt seilevær.
Dessuten belønnet værgudene oss med knallsol fra en nesten skyfri himmel.

Vi la ut fra Skjebergkilens Marina og gikk for motor et stykke sørover før Skipper Øyvind spør "nei, skal vi seile litt da?"
Med vind fra sør vest og tildels store bølger valgte vi etterhvert å snu og seile innover i kilen igjen til roligere vann men alikevell god vind. Vi gjorde lett 4-5 knop med bare en "liten klut" som Øyvind kalte det og med kun lyden av vinden som slo i seilene, båten som skar i sjøen og ett og annet måkeskrik kan man nesten ikke tenke seg en mer perfekt dag.

Skjebergkilens Marina AS er en populær marina og planlegger 250 nye båtplasser i 2011-2012 sesongen. I tillegg skal det bygges en bølgebryter for at marinaen skal ligge mer beskyttet.
Det foreligger også planer om båthotell (innendørs lagring), utvidelse av verkstedet, båtutstyrsbutikken, ny resturant, nye sjøboder, og dagligvarebutikk.

www.skjebergkilensmarina.no


Blogglisten

onsdag 18. august 2010

Spøkelsesjakt i New Orleans

New Orleans er kjent for deilige rytmer, vill festing og selvfølgelig fantastisk mat. Men da vi ankommer hotell Monteleone er det ikke kjøkkenet vi tenker på. Hotellet er nemlig regnet som et av de mest hjemsøkte i USA.

Noen vil nok løfte litt på øyenbrynene av dette, men energien i hotellet kjennes faktisk med en gang man kommer inn døra. Lobbyen er stor og vakkert møblert med komfortable sittegrupper, digre lysekroner og skinnende messingdetaljer. Settingen er perfekt for en ”riktig rysare.”

Midt i rommet står en stor bestefarklokke som slår fem slag idet vi sjekker inn. Men klokka er da ikke fem sier jeg til resepsjonisten. Nei, det hender ”noen” tuller litt med oss, svarer hun, smiler og gir meg nøkkelen.

Rommet er i 14. etasje, det vil si 13. og jeg har lest at gjenferdet av to små jenter har blitt observert i denne etasjen. Jeg håper jeg ser de, tenker jeg. Eller.. kanskje ikke. Det skal visst være rundt 10-12 spøkelser på dette stedet og ett eller annet skjer nesten hver dag. Det er også kjent at heisen innimellom stopper i feil etasje men denne gangen bringer den meg til 14. Eller var det 13.?
Jeg går ut av heisen og på vei bort til rommet kjenner jeg at hele gulvet svaier. Jeg føler meg ør. Gangen er lang og rommet mitt er i selvfølgelig i enden. Jeg tenker på the Shining og kjenner frysningen nedover ryggen. Herregud, har jeg gått fullstendig fra konseptene?

Jeg svetter da jeg kommer på rommet og tenker at jeg må ta en rask dusj før jeg går ut for å møte kollegaen min til middag. Jeg skrur på dusjen, kler av meg og tråkker opp i det store badekaret. Vannet er glovarmt og fortsatt tenker jeg på den rare følelsen jeg hadde ute i gangen. Den forsvant med engang jeg kom inn på rommet. Merkelig.
Jeg lar vannet renne nedover kroppen, fortsatt er jeg litt satt ut men lukker øynene og skyller ansiktet.
Plutselig flagrer det i dusjforhenget! Jeg hører en raslelyd og så blir det helt stille. Jeg skjelver. Herregud, hva var det? Kanskje det ikke var så god idé å sjekke inn på dette hotellet likevel. Forsiktig stikker jeg hodet ut fra dusjen, og ser håndkledet mitt ligge på gulvet. Jeg sukker lettet. Jeg hadde hengt det over dusjstanga og så falt det ned, ikke noe å være redd for. Rolig nå sier jeg til meg selv.
Jeg dusjer ferdig uten flere forstyrrelser og kler på meg.
Nede i resepsjonen venter min kollega og siden det allerede er sent bestemmer vi oss for å spise på hotellet. Vi går bort til restauranten og han tar i glassdøra. Den er stengt. Vi kikker gjennom glasset og inn i restauranten. Det sitter jo folk der.
Dere må benytte døren ved siden av sier en mann, denne er alltid låst.
Inne i den nydelige, overdådig møblerte restauranten blir vi vist til et bord og endelig skal jeg få smake det kreolske kjøkkenet. Tennene løper i vann når jeg ser all cajunkrydret sjømat og grillede kjøttretter. Dette kommer til å bli vanskelig. Det er jo så mye å velge mellom og alt ser like godt ut. Tilslutt greier jeg å bestemme meg og vi bestiller mat og vin.

Mens vinen blir servert forteller jeg om dusj opplevelsen min. Skål for alle spøkelsene sier jeg og min kollega ler av tullet mitt. Plutselig stivner smilet hans og han stirrer mot døra vi tidligere hadde forsøkt å komme inn i. Det er ikke et menneske der, men alikevel åpner døra seg…

http://hotelmonteleone.com/

Blogglisten

mandag 16. august 2010

Bok på reisen -The Swan Thieves

Det har vært veldig store forventninger til Elizabeth Kostovas nye bok "the Swan Thieves" etter suksessen the Historian. Og selv om denne ikke er like god som debuten, så viser Kostova fortsatt at hun er en mesterlig forteller. Historien er nesten i overkant detaljert men personskildringene er så nydelige at vi ikke har lyst å gi slipp på de.

Boken er ikke den sinnsykt spennende thrilleren "the Historian" som tar utgangspunkt i den historiske Dracula, men Kostova skriver utrolig godt så boken er verdt å lese.


Appropo the Historian, har du ikke lest den, er den et absolutt must!

The Swan Thieves kommer på norsk i Februar 2011

fredag 13. august 2010

Loch Ness Maraton

For alle maraton entusiaster!
Loch Ness maraton skal være en utrolig opplevelse med fantastisk utsikt over vannet, og verdens største goodiebags når du kommer i mål!
tid: 3.oktober

mandag 9. august 2010

Windsurfing Cabarete

Det er fortsatt grytidlig på morgenen og jeg går en lang tur alene på stranda i Cabarete. Det er vindstille og litt irritert tenker jeg at kanskje det ikke blir noe særlig vind i dag. Kanskje jeg skal reise sydover på øya og snorkle litt i stedet.
Mens jeg går i egne tanker kommer en gruppe løshunder bort til meg. De er litt skremmende men jeg forholder meg helt rolig så de snuser litt og forsvinner snart igjen.
Tilbake på hotellet er det tid for frokost. Jeg stikker ned til et av de utallige frokoststedene på stranda og bestiller pannekaker med banan, juice og selvfølgelig kaffe som inntas ute med nydelig utsikt over sjøen. Blåser det litt mer nå..?
Jeg spiser, leser avisen, skravler med et par unge kitere. Blir det ikke vind i dag? Spør jeg bekymret. De ser på meg og gliser, det blåser alltid her, ikke vær redd.

Innen frokosten er ferdig har ganske riktig vinden tatt seg kraftig opp og etter en rask tur på hotellet for å skifte er jeg klar til å kaste meg på brettet og seile i noen timer.
Fantastisk!
Vinden blir sterkere utover formiddagen og ved tolv tiden blir vinden rett og slett for sterk for en nybegynner som meg, og jeg legger meg til på stranda for å kikke på proffene i stedet.
Liggende under parasollen løfter den medbrakte kikkerten og prøver å fange opp teknikker og triks men jeg spiser frukt og koser meg vanvittig.
Er det egentlig mulig å ha en bedre ferie?

Litt før kl 18.00 dør vinden og vannet blir igjen helt øde. Derimot fylles barene og restaurantene mens Merengue rytmer og myk jazz strømmer fra høytalerne. Noe iskaldt å drikke og et deilig sjøkreps måltid, ja da var vel ferien fullkommen.

Fakta:
Cabarete er en laid-back liten by bare 20 min fra hovedstaden Puerto Plata på den Dominikanske Republikk.
Språk: Spansk
Lokal tid: Norsk tid -5
DOP = Dominikanske pesos. 100 NOK = 611 DOP
Apollo har reiser til den Dominikanske Republikk
www.apollo.no
www.activecabarete.com

Blogglisten

lørdag 7. august 2010

Hus til leie eller salg på Koh Lanta - Thailand

Dette vakre huset ikke langt fra havet på idylliske Koh Lanta i Thailand kan du nå leie på ukesbasis.
Priser varierer fra 20 000-35 000 THB (omlag 3700- 6500 NOK) pr.uke.

Blogglisten


http://www.villaforsalekohlanta.blogspot.com/

Great Escapes Vol.2

Det andre volumet av Angelika Taschens nydelige bok 'Great Escapes around the world' er full av inspirerende steder å besøke hele verde rundt, fra California til Zanzibar.
Boken kommer i en serie som også omfatter SPA og yoga destinasjoner samt utgaver fra Italia og Middelhavsområdet.
Kjøp den nydelige boken på Milla's design i Oslo eller gjennom Amazon.
Eller bla rett og slett gjennom online utgaven her å bli inspirert til neste ferie.

http://www.taschen.com/lookinside/44906/index.htm


Vi blir aldri lei av



Jeg må bare inrømme at uansett hvor jeg er i verden så er kaffe fra Starbucks et must. Bare synd man ikke får den i Norge enda.


Blogglisten
http://blopp.no/index.php/legg-til-blogg/

Anonym koffert?

Med koffertklistremerker fra www.thecheeky.com
er du garantert at kofferten din skiller seg ut fra
de andre på rullebåndet.



Blogglisten

fredag 6. august 2010

Xin Tian di - Shanghai

Øst møter vest i metropolen Shanghais lille oase, Xin Tian di.

Kvartalet er bygd opp av Shikumen hus, en europeisk inspirert byggestil som dukket opp i Shanghai på 1860-tallet, men nådde sin høyde på 1920-tallet. En gang var over halvparten av Shanghai bygget i denne stilen som dessverre er blitt revet og erstattet med høyblokker.

I Xin Tian di har man imidlertid restaurert alle bygningene og kvartalet har nå blitt et trendy og bilfritt område midt i den kaotiske storbyen.

Området er populært blant turister, mye fordi barene er mange, shoppingen bra og restaurantene av høy standard, men det er mest kinesere selv man ser kikker opp på den vakre arkitekturen og tar bilder av den.

Xin Tian di er ikke billig. Restaurantene har Europeiske priser,
klesbutikkene har dyre merkeklær og kunsten som er å få kjøpt i galleriene kan koste mange månedslønninger for en kineser.
Alikevell er det et av Shanghais mest besøkte områder
for de trendy og ny-rike, men så betyr da også navnet Xin Tian di

”den nye himmelen på jorden”



Blogglisten

torsdag 5. august 2010

Er Skottland mer enn Whiskey II ?

Selv om Skottland definititvt er mer enn drikken den kjent for kan man nesten ikke ha vært der uten ha smakt på 'water of life' som det Gaeliske navnet på de edle dråpene betyr.

Whiskey blir laget av bygg og for å få navnet skotsk whiskey, må den ha blitt brygget og vært lagret i minst 3 år på ett av de omlag 120 destilleriene som finns i landet og single malt er vanligvis lagret i 8-12 år.

The Grill bar som ligger på Union Street i Aberdeen har et av landets beste utvalg av Whiskey med over 500 sorter og er absolutt verdt et besøk. Baren ble grunnlagt i 1870 og har vært uendret siden 1926, med unntak av at man i 1975 så seg nødt til å la jenter få adgang for ikke å bryte med likestillingsloven. Det skulle imidlertid gå nesten enda 20 år, til 1998, før man installerte eget jentedo.

Er Skottland mer enn Whiskey?

Aberdeen er kanskje mer kjent som en oljehovedstad enn en feriedestinasjon for de fleste, men med direkte flygninger med Norwegian fra Stavanger er byen et veldig bra utgangspunkt for en høsttur til Skottland.

Kun kort vei fra byen, som både byr på trendy nattklubber og tradisjonell pub-mat, finner du en fantastisk kystlinje med spektakulære klipper. Her finner du også noen av landets mange slott og borger.

En kort togreise fra Aberdeen ligger Stonehaven, en tradisjonell liten landsby kjent for Dunnottar slott. Slottet som er fra rundt 1300-tallet ligger ytterst på en klippe med en fantastisk utsikt over nordsjøen. Ta en taxi ned til slottet og gå langs den vakre kysten tilbake til byen, en tur som tar ca 45 min.

En bratt trapp fører ned til slottet som ved flere anledninger har hatt en viktig rolle i Skottlands historie. Både ved å ha holdt stand mot Oliver Cromwell armé og vært hjem til fanger. Opptil et par hundre om gangen har sittet her og de små fangehullene kan fortsatt besøkes for de som ønsker det.

Slottet er i dag i privat eie men er åpent for besøk fra 9-18 hver dag.

For mer informasjon besøk http://www.dunnottarcastle.co.uk/

onsdag 4. august 2010

tirsdag 3. august 2010

Taj hotell i Mumbai


Taj Mahal Palace & Tower i Mumbai holder en aura av mystikk som er få andre hotell i verden forunt. I mer en hundre år har historien og magien dette palasset er omgitt av fascinert aristokrater og businessmenn, musikere og forfattere så vel som filmstjerner og statsmenn.

Etter bombingen i november 2008 er sikkerheten skjerpet og all bagasje blir nå scannet før man i det hele tatt kommer inn på hotellet. Noen røykstriper i den vakre Mughal inspirerte arkitekturen er alt som vitner om hendelsen og selv salen hvor alt startet ble kort tid etter renovert.

Hotellet har 582 rom og 49 suiter, og i den gamle fløyen går du gjennom ganger som minner om gallerier med en uvurderlig samling malerier på din vei til rommene som alle er helt unike.

Men vel inne i palasset opplever du at energien i hotellet omfavner deg, og det er nesten som man kan høre Ravi Shankar og George Harrisons sitarspilling i gangene. Historien forteller da også at de satt oppe mesteparten av nettene og komponert musikk her.

Her har Mick og Bianca festet og Rossellini har diskutert film med statsmann Nehru, og vil nok fortsette å være et av de mest myteomspunnede hoteller i verden.
For når du har overlevd verdenskriger, terrorist attakk og jordskjelv, så vel som økonomiske nedgangstider og drap, er det klart at historien om Taj ikke er over. Den har bare så vidt begynt.

Om man besøker Mumbai er det et must å ihvertfall bo en natt på Taj!
For mer informasjon og booking, besøk:









Startsiden keyweb.no

Vi blir aldri lei av


Sommer i Oslo med deilig skjokoladekake fra Pascal.

mandag 2. august 2010

På skrivekurs i Paris

Tenk deg en hel helg i Paris med ingen annen plan enn å høre på Henrik Langeland fortelle om bøker, forfatterskap og sin svakhet for, ja nettopp, Paris.

Og kjærligheten til Paris skinner virkelig gjennom når forfatteren mest kjent fra Wonderboy og Francis Meyers lidenskap snakker om byen han har bodd i gjennom flere faser i livet. Han forteller ivrig om historien til byen, leiligheter han har oppholdt seg i når han har jobbet med bøker, naboene og intime caféer. Han forteller også om studiene ved det ærverdige Sorbonne universitetet som ligger rett ved siden av hotellet vårt, Hôtel des 3 Colleges, et lite og særdeles sjarmerende familiedrevet hotell i hjertet av Latinerkvarteret hvor en rekke forfattere og poeter har bodd. Alt flettet sammen med referanser til bøker og gode historier.
Alt er med andre ord i litteraturens ånd denne helgen.


Langeland er opptatt av de gode fortellingene, de spennende historiene og det å finne frem til hvordan man skriver en bok som er så medrivende at leseren ikke greier å legge den fra seg. Hvilke teknikker bruker forfatteren, hvordan bygger man opp historien, og ikke minst, hvordan skaper man en interessant karakter, dette er spørsmål som blir gjennomgått på kurset.
Det er nettopp dette som imponerer med Langeland. Det at han i tillegg til å kunne fortelle en god historie, vet hvorfor historien fungerer, hva som gjør at vi blir dratt inn i den og hvordan forfatteren leder oss gjennom handlingen.
”Spør deg, hva om…” sier han, ”hva om heisen stopper, hva om bilen er borte en morgen du kommer ut av døren på vei til jobb. Tenk på hva vi forventer skal skje, og la det motsatte bli tilfellet i historien din. La leseren alltid lure litt.”

Og etter teorien blir vi sendt ut i Paris’ gater på jakt etter en god historie. De er det mange av i denne byen som har fostret så mange og inspirert utallige flere forfattere i århundrer.


Skrivekurs i regi av Inspiratour.

Programskisse
Dag 1: Felles lunsj. Ettermiddagsøkt kl 15 - 18.
Dag 2: Teori kl 9 - 12. Feltarbeid etter lunsj. Avtalt møtested for en kopp kaffe eller lunsj på en kafé ved Place de la Contrescarpe.
Dag 3: Innlevering av tekst fra dag 2. Kurs kl 9 - 12. Feltarbeid etter lunsj. Kaffe på Les deux Margots. Ny innlevering.
Dag 4: Oppsummering kl 9 - 12. Eventuelt kaffe på L'Écritoire før vi sier au revoir à Paris.


For mer informasjon besøk:
www.inspiratour.com

Date med en Drage


De fleste reiser nok til Komodo med et mål, nemlig å se denne øyas mest kjente innbygger, Komodovaranen. Og selv om verdens største reptil er grunn god nok til å besøke øya, har faktisk dette vakre lille stedet mye mer å by på.

På grunn av en meget langvarig tørketid har Komodo Nasjonalpark et begrenset antall plante- og dyrearter. Vegetasjonen skiller seg drastisk fra andre regioner av Indonesia, og savannegress dekker omlag 70 prosent av øya. Dette betyr derfor at kun arter som kan tilpasse seg disse rå omgivelsene vil overleve.

Komodo huser flere aktive vulkaner, og i det mer kjølige høylandet finner vi tett vegetasjon og skog. En tur gjennom dette landskapet avdekker en fantastisk samling av eksotiske fugler og en enda større variasjon av fargesprakende sommerfugler. I tillegg er der slanger og større dyr som for eksempel vannbøffel.
Varanus Komodensis
Men det er nå engang Ora, som lokalbefolkningen kaller varanen, som er hovedattraksjonen. Denne nasjonalparken, som også omfatter øyene Rinca og Padar, er det eneste stedet i verden hvor man kan se denne merkelige skapningen.

Varanen kan komme opp i en lengde på omlag tre meter og veie i overkant av 100 kg. Og siden den er en så stor reptil rører den seg sjelden før den er blitt varmet opp av solen. På den annen side, når den først rører på seg tar de korte men ekstremt sterke bena den avgårde i en fart på opptil 30 km/t. Den er omtrent døv men har en utrolig luktesans som gjør den i stand til å lokalisere andre dyr. En total mengde av omlag 2000 varaner lever på hjort, villsvin og geit, men det har også hendt at mennesker har endt opp på menyen. Tidligere kunne turister oppleve organisert foring med levende geiter, men dette er nå stoppet, delvis for å ta vare på dyrenes naturlige instinkter.


Opp til tre meter lang og hundre kilo kan verdens største reptil bli.

Foruten guider og parkvesen finnes det ikke mange fastboende på Komodo. Elektrisitet er luksus, og en bråkete generator er kun operativ mellom kl.18.00 og 22.00. Det finnes små koselige hytter man kan overnatte i, og man sover på madrasser på gulvet. Hyttene er høyt hevet over bakken, her tar man nemlig ingen sjanser. Varanen er kjent for å ikke sky noen midler når den er sulten og den vil angripe. Derfor går man naturlig nok ingen steder uten guide, og det finnes nok av historier om oppdagelsesreisende og fotografer som har trosset disse advarslene, og aldri kommet tilbake.


Dykking og snorkling

Komodo har vakre strender, og til tross for til tider meget sterke strømmer kan øya by på fantastisk dykking og snorkling. Rett utenfor Pantai Merah som betyr Rød Strand finner vi et totalt uberørt korallsystem med en variasjon av marint liv som fint kan hevde seg blant verdens beste. Dykkingen kan imidlertid være meget variert, og lommekjente guider er en nødvendighet.

Delfiner er et vanlig syn i farvannet mellom Komodo og Flores og hval passerer også årlig på vei fra det Indiske Hav til Sør-Kina Havet.
Den letteste måten å komme seg til Komodo på er å fly til Bima på Sumbawa, og så ta buss eller taxi en knapp time ut til en liten by som heter Sape. Herfra går det ferger til bl.a. Komodo og Flores. Vær imidlertid forberedt på at ting ikke alltid går som planlagt. Ved ankomst til Sape finner vi ut at det ikke går noen ferge, den er ødelagt og vi ender opp med å leie en båt. Tid er også noe man bør ha nok av. Båtturen som skal ta fire til seks timer avhengig av vinden, ender opp med å ta tolv timer én vei! Og på flyplassen på vei tilbake til Bali får vi vite at dagens siste flygning er kansellert.


Pass på helsen

Det er ikke bare varanens stinkende gap som kan være farlig for helsa her. Komodo er malariaområde, og i tillegg til piller mot dette bør man også ha tatt de nødvendige vaksiner før reisen. Dette innbefatter Kolera/turistdiare, Gulsott og Stivkrampe.

Regntiden i dette området begynner rundt november - desember og varer til om lag mars – april. Den skiller seg ikke så mye fra tørkeperioden som andre steder i Indonesia, og selv i tørkeperioden kan det komme litt regn på ettermiddagen. Temperaturen varierer fra 26-30 grader, men faller drastisk med en gang man kommer opp i høyden, så varme klær er en nødvendighet.

Av: Hilde Palladino

Guddommelige Goa


Det første man tenker på når du hører navnet Goa er selvfølgelig strendene. De er lange, kritthvite og litt avhengig av man er i nord eller sør, og tiden på året finner du hippie-barer, små restauranter eller øde strekninger for vannsport eller delfinspotting.

Goa hadde frem til 1961 vært en portugisisk koloni i 500 år og den vakre bebyggelsen viser fortsatt at Indias minste delstat har en identitet som er forskjellig fra resten av landet. Laidback atmosfære med festivaler, øst-møter-vest kjøkken og healing eller meditasjon i en ashram fyller deler av Goa.
Dette paradiset som klynger seg til Indias vestkyst er et populært reisemål for turister men er vell så godt besøkt av indere fra storbyer som New Delhi. Når vi ofte søker oss hit for avslapning i solen kommer Delhi innbyggerne hit i hopetall, spesielt i nyttårshelgen, for ekstravagant festing.

Besøk krydder og te-plantasjer, gå på shopping i gamle bydeler med katolske kirker, eller dra på whitewater rafting. I Goa kan du oppleve den perfekte ferien!


Fly via Mumbai med KLM fra ca 8000,-
Høysesong Nov - Feb
Lavsesong Juli – Sept (Monsoon)


Shopping: krydder, te, tepper

Fargeeksplosjon under vann

Fra hovedstaden Denpasar eller turistmaskinen Kuta kjører man mot vestsiden av Bali og følger hovedveien nordover. Der man runder den nordvestlige delen av Bali er det få innbyggere. I tillegg er dette området en del av Bali Barat National Park, og derfor et av de få nesten uberørte stedene på øya. Området er beskyttet mot vind og sterke strømmer, og en ca. 30 minutters båttur tar oss til Menjangan Island som har nydelig dykking for såvel nybegynnere som de som har logget noen dykk fra før.

Koraller og huler
Korallveggen som omgir øya er vertikal ned til 30-60 meter før den flater ut. På 15-20 meter finnes flere huler og vi kom opp rett ved siden av en grotte hvor en koloni av flaggermus holdt til. Her finnes meget stor variasjon av både harde og myke koraller, og gorgoniaviftene var enorme og spesielt farverike.

Fargeeksplosjon under vann
Sikten er meget bra. Fra 25 og helt opp til 50 meter på gode dager. På vestsiden av Menjangan finner vi et 25 meter langt vrak som ligger på om lag 30-45 meter. Dette området er også tilholdssted for hai og rokker. Det er imidlertid på grunnere vann at vi finner mer farverikt liv, og siden noen av guidene mater fiskene jevnlig er mange nysgjerrige og svært lekne.

Vel på land anbefales en tur videre østover - til Tulamben. Dette stedet kan by på noen av de mest interessante dykkeopplevelsene i hele Indonesia. Ett er vraket av lasteskipet Liberty fra 2. verdenskrig. Det ble torpedert av japanske styrker mens det var på vei fra Australia til Filippinene. Her kan du dykke rett fra stranden. Vraket ligger bare 30 meter fra land. Den øverste delen av skipet ligger på kun tre meter. Det er perfekt for snorkling. Den nederste delen ligger på omlag 29 meter, og vrakdelene er spredt på en strekning på nesten hundre meter.


Flere hundre arter
Så snart man har fått tømt BCD’n sin (system for å justere oppdrift i dykkerdrakten) og tatt seg ned til bunnen, skjønner man hvorfor dette stedet er et av de mest populære. Her finnes det en stor åker av spotted garden eels. Du ser opp og blir møtt av en hærskare av sweetlips, pappegøyefisk og en liten arme av seargant majors, som man ikke ser så mange andre steder på Bali. Fargerike sjødyr og fisk som er vant til dykkere og kommer så nærme at du kan nesten ta på dem. Murener, kirurgfisk, grouper, trompetfisk, blue neon damsels og lunar fusiliers er bare noen av de omlag 400 artene som holder til på dette lille området.

Rensestasjon
Vi så ingen hai eller rokker her, og de største fiskene vi så var noen ganske store tunfisk samt et par napoleonfisk. De mange rensestasjonene, hvor større fisk står på rad for å bli renset av små cleaner wrasse var også litt av et syn. Liberty er også hjem til utallige sorter fargerike svamper, gorgoniavifter og myke koraller. Dette er et absolutt overveldende sted som er veldig populært og derfor helst bør besøkes tidlig om morgenen eller sent på ettermiddagen.

Litt lenger øst ut fra denne stranden finner du The Tulamben Wall, en imponerende korallvegg som går ned til om lag 60 meter. På ca.18 meter har veggen et overheng med nydelige svamper og koraller. Som på vraket er det også her en utrolig variasjon av fisk, og i tillegg en masse fargesprakende nakensnegl. Dette stedet er kjent for sjeldne arter. Med jevne mellomrom blir nye arter oppdaget her.

Sikten på Tulamben var ikke den beste i forhold til andre steder på Bali, men om lag 12-15 meter er vel akseptabelt for oss nordboere. På vårt besøk ble forresten dykkerutstyret båret ned til stranda av et par indonesiske damer som utførte det imponerende kunststykket å balansene to store flasker med tilkoblet BCD på hodet, samt et blybelte over hver skulder.

Pass opp for strømmene
Det siste stedet vi dykket på var Nusa Penida som er en litt større øy på sør-østsiden av Bali. Stedet byr på fantastiske dykk men er som regel ikke for nybegynnere da strømmene kan være veldige sterke og komme opp i over fire knop.

Dykketurer kan bookes både i Nusa Dua, Sanur eller Padang Bai i tillegg til Kuta. Vi dro fra Padang Bai og båtturen over tok om lag én time. Det finnes en rekke bra steder og typisk topografi i dette området er en terasse på rundt 8-12 meter og deretter en bratt korallvegg ned til 25-30 meter. Det finnes mange små huler og grotter som ofte er tilholdssted for skorpionfisker. På om lag 35-40 meter fant vi en mengde spiral-koraller (antipatharian wire coralls) som snodde seg 6-8 meter utover. Vi så også utallige klovnefisk med farver som spant seg fra lys-rosa, til orange og dyp tomatrød med anemone i samme farve.
Sammen med naboøya Nusa Lemboga er dette området kjent for å huse flere større fisk som hai og djevelrokker samt endel skilpadder. Nusa Lemboga er også populært på grunn av Blue Corner hvor man i august-september har gode sjanser for å stifte beskjentskap med den vakre månefisken eller Mola-Mola som den blir også blir kalt.

Fantastisk variasjon
Felles for alle dykkene vi foretok på Bali var en utrolig variasjon av både koraller og fisk. Vi så mange av de mer vanlige fiskene som vimpelfisk og pappegøyefisker og noen steinfisk, men også et par mer sjeldne arter som blandt annet en snodig liten frogfisk (clown angler). Vi så også de største gorgoniaviftene noen av oss hadde sett, i farver fra lys gul til den dypeste fiolett, samt de vakreste sjøliljer i all verdens nyanser og mengder av sjøstjerner.

På grunn Balis popularitet som turistmål, finnes det et flere bra dykkeoperatører rundt hele øya. Det kan imidlertid være lurt å forhøre seg om nøyaktig hva som inngår i pakken, samt å ta seg tid til å sjekke flere steder og priser. De varierer veldig, og synker drastisk idet man er på vei ut døra.
Av Hilde Palladino

Ultimat luksus i Goa








For den ultimate luksus opplevelsen i Goa kommer vi ikke utenom The Leela. 5 stjerners hotellet er en del av Kempinski kjeden og tilbyr Spa, Yoga, Golf, Tennis og Casino.

Bare tenk deg å starte morgenen med yoga eller en reiki healing, tilbringe hele dagen på stranda eller i spaet som tilbyr tradisjonell Indisk Ayurvediske behandlinger, kjøre vannscooter, spille golf for så å avslutte dagen med himmelsk mat.


Hotellet har 185 rom, suiter og villaer, en diger hage omgir komplekset og alle rommene ligger privat og med utsikt til små laguner.
Eierne av hotellet er hengivne antikvitets elskere og den enorme resepsjonen bugner av vakre statuer, møbler og interiør.

Prisene ligger fra godt under tusenlappen pr natt i lavsesongen

http://www.theleela.com/

søndag 1. august 2010

Bok på reisen

En uvanlig krimroman å ta med seg på reisen

Når Omar Yussef ankommer Nablus for å delta i et bryllup, er samaritanernes Torah-rull stjålet. Siden tidenes morgen har den hellige bokrullen blitt vist fram under samaritanernes spesielle påskeritual. Å finne den igjen blir et spørsmål om sektens overlevelse.

Så blir en ung samaritaner funnet død like ved offerplassen på høyden hvor Abraham skulle ofre Isak. Sammen med ham har flere hundre millioner dollar med offentlige midler forsvunnet. Hvis ikke Verdensbanken får pengene tilbake i løpet av noen få dager, vil alle nødhjelp til Palestinerne bli blokkert.

Fjellvandring på Madeira

For om lag ti til fem millioner år siden skapte flere gigantiske undervannsvulkaner øya som er kjent for sin fantastiske blomstring og usedvanlig vakre fjellformasjoner.
Det var her de greske gudene ble stedt til hvile når deres dristige og vågale liv var over, og med rundt 18 grader i januar og 26 grader i august, samt det mest stabile vær-systemet i Atlanterhavet, er det ikke rart at klimaet på Madeira blir omtalt som Den evige vår.

Madeira er kanskje ikke det første stedet man tenker på når nordmenn ønsker seg en ferie på fjellet. Men ønsker du fjellturen kombinert med deilig sjøluft, nydelig mat og kanskje golf eller noen late dager i solen, så er blomsterøya i Atlanterhavet verdt et besøk.


Madeira betyr skog på portugisisk og det er nettopp jungelen av enorme planter og trær som er det mest iøynefallende. Den er som hentet ut av middelalderens fabelverden.
På vår vei til utallige vannfall og kilder, passerer vi tett kratt som klamrer seg til klippene, enorme bregner som legger seg som et tak over stien og gamle forvridde trær så fulle av trollskjegg at man nesten forventer å se et filmteam fra Ringenes Herre rundt neste hjørne.
Hele tiden hører man lyden av vann som pipler og fugler som synger og kjenner den nydelige duften av fuktig jord og gress.
Stiene slynger seg rundt de bratte fjellsidene og gir utsikt langs de utallige dalene og ravinene helt ned til sjøen.
Noen steder er det satt opp gelender for å holde deg trygt på plass, andre veier følger man levada vanningsanlegget som frakter nedbøren sørover, men som oftest vandrer vi langs en nydelig liten skogsti i mange kilometer til vi plutselig støter på en kullsvart tunnel man må snike seg krokbøyd gjennom før vi fortsetter turen gjennom eventyrverdenen.
Til tross for at øya kun er på litt under 800 Km², som er litt mindre Sørøya i Finnmark, er variasjonene enorme. Man kan velge turene som passer både fjellvante eller nybegynnere, med dagsturer fra noen få kilometer til flere mil.

Madeiras høyeste topp, Pico Ruivo, ligger på 1861 meter og det å være over skyene og allikevel ha beina godt plantet på bakken er for de fleste av oss en unik opplevelse. Toppen er del av en fjellkjede som deler øya i en nordlig og sørlig del, og de berglendte høydene gir enda et nytt uttykk til landskapet. Både fargene og plantene er forskjellig fra resten av øya og den sparsomme vegetasjonen består stort sett av busker og kratt med flere spesielle arter som blir høstet inn til medisinsk bruk.
Denne delingen av øya gjør at klimaet er forskjellig i nord og sør, med Passatvinden som bringer tåke og nedbør i nord og skjermer landskapet på sørsiden hovedstaden Funchal ligger.

Rundt 800 arter av bregner og planter finnes på øya og godt over 100 av disse finnes kun i denne øygruppa som Madeira er en del av. I senere tid er om lag 540 arter importert til øya og da har vi ikke regnet med alle hageplantene som blomstrer året rundt. En eksplosjon av farger og dufter slår imot deg i selv den minste hage, og langs veiene finner man Bougainvillea, Hortensia, Fuksia og papegøyeblomster.

Kjøreturen ned fra fjellet går fra de bratte dalsidene til boligområder med vakre hager, og ender tilslutt ved kystlinjen som i hovedsak består av bratte klipper som troner opp fra havet.
På veien stopper vi ved en liten bar og hvor lokalbefolkingen er samlet rundt en knøttliten tv. I Portugal er man minst like opptatt av fotball som i Norge og når øyas helt Cristiano Ronaldo scorer sitt første mål for hjemlandet på to år og det attpåtil er i en VM kamp, står jubelen i taket og den gamle kona bak disken serverer Poncha, en kruttsterk lokal brandy smaksatt med sitron og honning, til alle.

Madeira har vært befolket fra tidlig på 1400-tallet og hit kom handelsmenn som Christoffer Columbus for å kjøpe luksusvarer som blant annet sukker. Senere har vinproduksjon tatt over mesteparten av sukkerproduksjonen og fra 1700-tallet har man produsert den søte og karakteristiske Madeiravinen.
Historien forteller at da Napoleon besøkte øya ble han gitt en kasse Madeiravin av 1792 årgang, men siden legen hadde forbydd han å drikke alkohol ble den aldri åpnet. Da Winston Churchill kom hit i 1950 for å feriere og å skrive sine memoarer ble han gitt en flaske fra den samme kassen, som nå ble kalt ”Slaget ved Waterloo” og insisterte på å servere den til sine gjester med ordene ”Tenk at når denne vinen ble laget så levde fremdeles Marie Antoinette!”

Etter flere timers tur i fjellet bygger vi opp en kraftig appetitt og kjører ned til den lille kystbyen Jardim do Mar. Her spiser vi sjømat i solnedgangen og ser surferne avslutte dagen når den lette brisen faller til ro. Bordet fylles av små grillpanner med deilig sjømat. Sverdfisk med rødbeter og stuede søtpoteter. Skjell i flere varianter med presset sitron og kongereker med hvitløk. Alt akkompagnert av hjemmelaget brød, havsalt og olivenolje og selvfølgelig god drikke.
Mens jeg hviler beina en stund, tenker jeg at de greske gudene må ha vært veldig fornøyd med å bli stedt til hvile i disse omgivelsene.

Fakta:
Fly direkte med Solia til Funchal
Flytid: ca 5 timer
Temperatur: 18-28 hele året
Valuta: Euro
Språk: Portugisisk
Shopping: tradisjonell håndverk, klær og skinn, orkideer


Av: Hilde Palladino
Foto: Hilde Palladino